انتصاب وحیانی

حادثه غدیر به روشنی نشان داد که امر وصایت و خلافت یعنی جانشینی رسولخدا نیز مانند رسالت و نبوت خود پیامبر انتصاب الهی است نه انتخاب مردمی یعنی باید از جانب خدا تعیین شود نه از سوی مردم . همان حقیقتی که سالها پیش در سوره احزاب به صراحت آمده بود و خداوند دستور داده بود که مردم در مقابل امر خدا و رسول او حق انتخاب ندارند و حق مخالفت با امر ÷یامبر را هم ندارند بویژه در مسئله خلافت و امامت .بنابراین ، رهبری امت اسلام پس از رسولخدا انتصابی است یعنی شخص معینی به دستور خدا و با انتخاب او باید به این مقام منصوب شود چنانکه پیامبر (ص) پیوسته و با تاکید و تکرار این موضوع را بیان می داشت از جمله : هنگامیکه پیامبر اسلام را به قبیله عامربن صعده عرضه کرد و از آنان خواست که مسلمان شوند ، رئیس قبیله گفت : اگر ما از تو پیروی کردیم و تو پیروز شدی و مکتبت برقرار شد آیا پس از خود کار را به ما وامی گذاری و رهبری مردم بر عهده ما می شود ؟ پیامبر فرمودند: ان الامر الی الله یضعه حیث یشاء یعنی کار دین به دست خداست او خود در هرجا بخواهد قرار می دهد و به هر کس بخواهد می سپارد.

از نظر عقل نیز چنین است . چگونه می شود پیامبری از جانب خدا بیاید سپس امت و دین خود را رها کند تا مردم به دلخواه خود در آن اعمال سلیقه کنند و هر کس را به انتخاب و هوا و هوس خویش وصّی پیامبر تعیین نمایند؟آنها مجاز نبودند که در مقابل  "نصّ" " اجتهاد " کنند: وَ مَا كاَنَ لِمُؤْمِنٍ وَ لَا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضىَ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ أَمْرًا أَن يَكُونَ لهَُمُ الخِْيرََةُ مِنْ أَمْرِهِمْ  وَ مَن يَعْصِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا مُّبِينً 1 یعنی و هيچ مرد و زن مؤمنى را در كارى كه خدا و رسول حكم كنند اراده و اختيارى نيست (كه رأى خلافى اظهار نمايند) و هر كس نافرمانى خدا و رسول او كند دانسته به گمراهى سختى افتاده است .

همچنین پیامبر فرمودند: یا عباد الله انتم کالمرضی و الله رب العالمین کالطبیب فصلاح المرضی فیما یعلمه الطبیب و یدبره به لا فیما یشتهیه المریض و یقترحه الا فسلموا لله امره تکونوا من الفائزین. ای بندگان خدا!شما همچون بیمار و خدا مانند طبیب است ، مصلحت مریض در نسخه طبیب است نه آنچه بیمار تمایل دارد و پیشنهاد می کند، پس تسلیم امر خدا باشید تا رستگار گردید.بنابراین در نظام ولایی و حکومت دینی اصل بر خدامحوری است و نه دموکراسی و مردم سالاری غیر دینی . نظر مردم مادامی ارزش دارد که مخالف حکم خدا نباشد.

پی نوشت :

1 ) احزاب 36

 نویسنده : جعفر وفا

منابع: 

نشریه حصون ، مهر و آبان 1390، شماره 32