عبارت پانزدهم

أَلَا إِنَّهُ قَدْ بُشِّرَ بِهِ مَنْ سَلَفَ بَيْنَ يَدَيه؛

بدانيد او کسي است که گذشتگان قرون پيش به او بشارت داده اند.                            

اعتقاد به مهدويت و وجود مصلح کل، اعتقاد همة اديان، و تمامي سيستم‌هاي فکري، حتي نظام‌هاي فکري غيرديني (که اغلب سيستم هاي فکري سياسي هستند) می‌باشد. همان‌طور که می­دانیم برخی از سيستم­هاي فکري بشر،  ديني هستند - که در رأس مخروط انديشة آن‌ها خدا قرار دارد  -  و تعدادی هم غيرديني هستند؛ مثل سيستم فکري ماترياليسم؛ چون بشر به‌طور طبيعي و فطري انتظارِ حکومت و دنيايي  را می‌کشد که در آن، هيچ بی‌عدالتی، ظلم و ستمی نباشد تا در آن‌جا بتواند حکومت کند. در اين قسمت، که به اصطلاح، بخش موعود ملل و اديان است، حضرت مي فرمايند: «... أَلَا إِنَّهُ قَدْ بُشِّرَ بِهِ مَنْ سَلَفَ بَيْنَ يَدَيه...» و نمي­فرمایند: تمام انبيا به او بشارت داده‌اند؛ بلکه مي­فرمایند: «قد بشّر به من سلف القرون بين يديه»؛ تمام قروني که در گذشته بوده‌اند به او وعده داده‌اند. منظور حضرت اين است که چه سيستم‌هاي ديني، چه سيستم‌هاي غيرديني، چه فکرهاي فلسفي و چه فکرهاي اجتماعي، تمامشان به اين مهدي موعود وعده داده‌اند؛ منتها هرکدام از اين­ها  يک بُعد از اين موعود را معرفي کرده‌اند؛ چون اولاً اين وعده، فطري است؛ ثانیاً موعود اديان است؛ ثالثاً تمام سيستم‌هاي فکري در انتظار چنين حکومتي هستند. پس تشکيل چنين حکومتي که ( از نظر عمومي) در آن جا عدل و داد، حکومت کند و فنداسيون اين حکومت خدا باشد بسیار مطلوب است که این مطلب را برخی از آیات و روایات هم بدان اشاره دارند:

يَعْبُدُونَني‏ لا يُشْرِكُونَ بي‏ شَيْئاً»1، «لَا يَبْقَى أَرْضٌ إِلَّا نُودِيَ فِيهَا شَهَادَةُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّه.2

که اين از نظر آموزه‌ها و مدارک ديني ما است. پس نکتة مهم و شاهکار اين وعده اين است  که اين وعده، حتمي و بطلان‌ناپذير و ظهور امام زمان(ع) و غلبه‌اش بر دنيا قطعي است؛ زیرا خداوند فرمود:

وَ لَقَدْ كَتَبْنا فِي الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُها عِبادِيَ الصَّالِحُون‏.3

و نیز فرمود:

وَعَدَ اللَّهُ الَّذينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذينَ مِنْ قَبْلِهِم... 4

که اگر در مدارک ديني ما ، پيش‌گويي‌هاي اناجيل اربعه، اسفار تورات، کتاب‌هاي زند، پازند و پانيشال‌هاي زرتشتي‌ها و در کتب هندوها ،کتب براهمايي­ها و نوع کساني که الان در دنيا اسمي از آن‌ها هست را مشاهده کنیم- با وجود همة تحريفاتشان - به آن حضرت(ع)  وعده داده‌اند.

  • 1. نور: 55.
  • 2. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج52، ص340.
  • 3. انبیاء: 105.
  • 4. نور: 55.